Len

Psycholoog
Len

De boodschap van klachten

Klachten, symptomen en patronen kunnen gezien worden als uitingen van een dilemma tussen dat wat je wilt, maar niet kunt, durft of toegestaan is. In therapie wil ik je klacht, kwestie of probleem benutten om tot een dieper onderzoek te komen over dat wat je belet om werkelijk te zijn wie je bent.

Wat wil dat wat je dwars zit je vertellen over welk pad je te nemen hebt ? 

Belevingsgericht onderzoek

Zodra we bewust, subtiel en met milde aandacht de opgedane overtuigingen, conclusies en gestolde gedragspatronen onder ogen zien, kom je in contact met meer authentieke drijfveren, verlangens en idealen. Dit is vaak een moedige onderneming. Moed om toe te laten, om te durven voelen/ervaren hoe je de klachten of kwesties beleef(d)t (hebt) en hoe ze je gevormd hebben. Teleurstelling, verdriet, boosheid, zelfverwijt of wat voor belevingen dan ook kunnen hier opkomen en kun je draagkracht ontwikkelen voor dit soort moeilijke gevoelens.

Dan begint de fase van verantwoording nemen over je leven, waar ook anderen deel van uit maken. Ga je staan voor hoe jij het wilt of blijft het bij idealen die je niet waar kunt of durft te maken?
In deze fase is een ander soort risicobereidheid nodig; meer naar buiten gericht. Ver-antwoorden betekent hier ‘antwoord geven’: van moment tot moment, in contact met je waarachtige beleving je leven vorm geven, zonder te blokkeren, overwegen, repeteren of na te denken. Door deze ‘creatieve wisselwerking’ met je situatie herstelt je authentieke spontaniteit zich.

Genoemde fasen verlopen niet lineair maar zijn een circulaire beweging van aspecten van awareness en contact. Zo kan zich een organisch proces ont-wikkelen waarin jij tot meer zelfoptimalisatie kan komen.

Benaderingen

Ik maak gebruik van verschillende benaderingen om van moment tot moment bij je te zijn. Deze benaderingen zijn gericht op bewustwording (awareness), contact, aanvaarding en ont-wikkeling. Naast de dialoog werk ik, indien gepast, ook met ervaringsgerichte oefeningen en lichaamsgericht werk. Eventuele trauma’s of andere ingrijpende gebeurtenissen kunnen in dit proces geïntegreerd worden.

Ik werk dus niet met protocollen of formulieren maar wil jou in je zelfonderzoek ont-moeten. Naast het bieden van veiligheid en uitdaging behoren humor en relativering ook bij wie ik ben.

Ik bied ondersteuning bij onder andere de volgende klachten / thema’s.

Duur van de therapie

De duur van een traject is afhankelijk van je wensen, de aard van je klachten/problemen onderliggende dynamieken. Ook speelt de tijd die je nodig hebt om je het geleerde eigen te maken een rol én hoe lang het hierbij helpend kan zijn afspraken met mij te maken. Een therapie sessie duurt een uur. Meestal maken we in het begin wekelijks een afspraak. Later in het proces meestal om de week en uiteindelijk gaan we in overleg de therapie afbouwen.